Pochmurno

0°C

Piecki

Pochmurno

Wilgotność: 91%

Wiatr: 17.70 km/h

  • 14 Gru 2018

    Pochmurno 0°C -2°C

  • 15 Gru 2018

    Pochmurno -1°C -2°C

Czy podoba Ci się nowa strona?

Tak - 66.7%
Nie - 27.8%
Nie mam zdania - 5.6%

Głosów ogółem: 18
Głosowanie w tej sondzie zakończyło się w: wrzesień 30, 2014
213611
TodayToday478
YesterdayYesterday689
This_WeekThis_Week2971
This_MonthThis_Month8635
All_DaysAll_Days213611

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej w Pieckach w okresie od 1. kwietnia do 15. grudnia br. realizowało wniosek „Tradycje pieckowskiego stołu”, dofinansowany z budżetu gminy Piecki.
Celem projektu była promocja gminy i lokalnych produktów, integracja społeczności lokalnej, pozyskanie wiedzy na temat sprzedaży bezpośredniej oraz wybór i przygotowanie dokumentacji na temat dwóch wybranych potraw, stanowiącą podstawę do wpisu na listę potraw tradycyjnych.
Projekt był realizowany przez pasjonatów dziedzictwa kulinarnego, którzy pod przewodnictwem
Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej w Pieckach, w oparciu o wybrane stare mazurskie przepisy przygotowali warmińsko - mazurskie potrawy i zaprezentowali je na stoiskach promocyjnych podczas imprez gminnych i powiatowych 2015r., m.in.:
- inauguracja sezonu turystycznego - 3 maja,
- obchody rodziny wiejskiej - 12 czerwca w Pieckach,
- piknik z Ekonomią Społeczną w Mrągowie - 5 września,
- bieg świętego Mikołaja w Mikołajkach – 6 grudnia,
- wyjazd studyjny i wymiana doświadczeń z powiatami piskim i olsztyńskim – 22 października.

Potrawy prezentowane przez przedstawicielki Stowarzyszenia, panie Teresę Brodowską i Celinę Śliwińską na imprezie Dzień Rybaka w Orzyszu ( 20 czerwca br.) zdobyły nagrodę w konkursie „Na najlepszą zupę rybną”.
W wyjeździe studyjnym uczestniczyli beneficjenci projektu oraz cztery osoby bezrobotne z Klubu Integracji Społecznej. Wymiana doświadczeń oraz poznanie metod promocji i sprzedaży żywności przez naszych sąsiadów, między innymi na temat organizacji wiejskiego targowiska upewniła nas o konieczności dalszego doskonalenia wiedzy nt. produkcji żywności lokalnej oraz kontynuowania lokalnego dziedzictwa kulturowego i kulinarnego.

Podczas realizacji projektu opracowano dokumentację i zgłoszono do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych dwie potrawy mazurskie ( kuksiołki mazurskie, wafle mazurskie). Ponadto przeszkolono beneficjentów projektu z zakresu prawa podatkowego (22.06.2015) i przepisów sanitarnych (11.12.2015) obowiązujących przy sprzedaży żywności.
Projekt upewnił nas, że powrót do tradycji jest ważnym elementem integrującym społeczność wiejską, a także jednym z podstawowych wiejskich produktów turystycznych. Idea realizowania projektu była dobrym pomysłem i bardzo pomocnym w realizacji celów Stowarzyszenia.

Dorota Pęczek – Prezes Stowarzyszenia

podsumowanie tradycje pieck. stołu

podsumowanie tradycje pieck. stołu.JPG2

Fot. Dorota Pęczek

 

VIDEO RELACJE