W ramach szkolnego projektu „Od ziarenka do bochenka” uczniowie naszej szkoły poznali różne rodzaje roślin zbożowych, posiali kilka z nich, porównali różne rodzaje mąk, zrobili cztery różne zakwasy (orkiszowy, pszenny, razowy i żytni), upiekli chleby oraz zwiedzili zabytkowy młyn, w którym dawniej mielono mąkę. Ale nasz projekt nie dobiegł końca! Chyba na szczęście dla niektórych "chlebojadów".
Dziś uczniowie klas IV – VI pod czujnym okiem nauczyciela przyrody oglądali drożdże oraz różne rodzaje zakwasów pod mikroskopem. Uczniowie klas IV – V upiekli przepyszny chleb zbożowy, by na koniec wszyscy uczniowie oraz grono pedagogiczne naszej szkoły wspólnie zrobili przepyszne, zdrowe i „śmieszne” kanapki. W czwartek i piątek uczniowie klas II – III pieką chleb pszenno-żytni. I z przykrością informujemy, że w piątek nasz chlebowy projekt zostanie zakończony.
SP Krutyń
Fot. SP w Krutyni