Codziennie kupujemy artykuły spożywcze. Każdy zakup wiąże się z wieloma decyzjami . To my decydujemy gdzie kupimy, co kupimy oraz ile kupimy. Nasze decyzje mają wielki wpływ na otaczający nas świat. W ramach realizacji zadania „Smaczne i zdrowe, bo nasze” uczniowie i nauczyciele Szkoły Podstawowej w Krutyni chcą promować odpowiedzialnego konsumenta, który spożywa produkty regionalne, bądź posiłki przygotowane z rodzimych produktów. W tym tygodniu promowaliśmy spożycie naszych polskich jabłek, z których przygotowaliśmy bardzo smaczne ciasta. Domowo – szkolny wypiek zastąpił uczniom słodkie bułki oraz pączki, które bardzo często spożywają.
Kolejnym warzywem, które powinno często gościć na naszych stołach jest marchewka. Warzywo to jest bogate w wiele witamin. Z marchewki można przyrządzić zarówno obiad, jak również podwieczorek lub drugie śniadanie.
W piątkowe popołudnie uczniowie klas IV – VI przygotowali przepyszną zupę – krem z marchewki oraz dwa rodzaje surówek. Pierwszą surówkę z jabłka, marchewki z dodatkiem cytryny i miodu można jeść jako podwieczorek lub dodatek do drugiego śniadania. Natomiast druga sałatka z selerem może być spożywana do obiadu.
Cieszą nas szkolne spotkania przy posiłkach, ponieważ możemy smacznie i zdrowo zjeść, ale również podyskutować o wielu sprawach.
SP Krutyń
Fot. SP w Krutyni