Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej w Pieckach w ramach projektu „Tradycje pieckowskiego stołu" podczas „Pikniku z ekonomią społeczną w powiecie mrągowskim" prezentowało na stoisku wystawienniczym
w Mrągowie następujące potrawy: 3 rodzaje smalcu domowego, pierogi z kapustą i grzybami, kuksiołki mazurskie,
2 rodzaje babki ziemniaczanej, 6 różnego rodzaju ciast domowych, mazurskiego sękacza, ogórki kiszone według receptur gospodyń wiejskich, oraz regionalne surówki warzywne, klopsiki mięsne nadziewane pieczarkami, warzywa
i owoce zebrane z sadów i ogrodów domowych gospodyń członków stowarzyszenia, przetwory domowe, mazurskie kiełbasy domowe, chleb z piekarni Diana.
Wszystkie te produkty przygotowane zostały przez grupę roboczą członków stowarzyszenia w składzie: Teresa Brodowska z Prawdowa, Zygmunt Tomczak ze Starych Kiełbonek, Seweryna Wojciechowska z Kołoinka, Walentyna Kuczyńska ze Szklarni, Krystyna Husar ze Zgonu, Barbara Cybulska z Piecek, Beata Brzuchalska z Mrągowa, Sławomir Dudziak z Tyminkowa, Dorota Pęczek
z Piecek.
Na stoisku promowano potrawy kulinarne oraz poprzez materiały wydawnicze region powiatu mrągowskiego.
Stoisko cieszyło się dużą frekwencją i uznaniem miejscowych władz samorządowych oraz lokalnej społeczności. Potrawy zachwyciły również Wiceministra Pracy i Polityki Społecznej Pana Jacka Męcine.
Wszystkim zaangażowanym w projekt serdeczne podziękowania składa Pani Dorota Pęczek Prezes Stowarzyszenia.