Podobnie jak w roku ubiegłym, w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w dniu 8 listopada 2016 roku nasza szkolna społeczność wzięła udział w akcji „Śniadanie daje moc”, która zachęca do zdrowego odżywiania i spożywania najważniejszego posiłku, jakim jest śniadanie. Klasa IIc i II a wraz z paniami: Patrycją Bierycką i Bożeną Nagórską i klasa IIIc z panią Karoliną Bystrą przygotowały szaszłyki i koreczki owocowe, pyszne kanapki, pasty jajeczne i twarożek ze szczypiorkiem. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją.
Akcja miała na celu przypomnienie roli śniadania zwłaszcza dla młodych rozwijających się organizmów, ale także zasad zdrowego odżywiania, wartości odżywczych warzyw, owoców i wybranych produktów. Nauczyciele zachęcali uczniów do picia wody, która jako jedyna jest zdrowym napojem.
Nie tylko dzieci wzięły udział w naszej ZDROWEJ akcji. 9 listopada odbyło się spotkanie dietetyka z rodzicami. Pani dietetyk przedstawiła zasady zdrowego odżywiania dzieci, wskazała najczęściej popełniane błędy i poleciła sposoby wprowadzania zdrowych produktów do diety dzieci. Zwróciła uwagę na ważność śniadania zjedzonego w domu, przed wyjściem do szkoły. Wskazała różnice w jedzeniu na śniadanie drożdżówki i kanapki z ciemnego pieczywa. Poleciła rodzicom, aby zamiast słodkich napoi dawali dzieciom do szkoły czystą wodę, a zamiast słodyczy- owoce.
Zdrowie naszych dzieci jest dla nas bardzo ważne i dlatego postaramy się wprowadzić do życia zasady przedstawione przez dietetyka.
SP w Pieckach
Fot. SP w Pieckach